Busjes die leerlingen vervoeren naar speciale scholen zouden geen winterbanden gebruiken. Dit omdat gemeenten bij de aanbesteding geen eisen stellen over winterbanden.
Nee, en ook niet dat rem- en gaspedalen moeten werken, dat het busje APK gekeurd moet zijn, de chauffeur niet dronken en dat er gewacht moet worden voor het rode verkeerslicht, ja duh...
Maar nu ben ik ongetwijfeld appels met peren aan het vergelijken, al die andere dingen staan in de wet en winterbanden zijn in Nederland niet verplicht.
En betekend dit ook dat de busjes die onze oude van dagen en gehandicapten naar hun dagbesteding brengen geen winterbanden hebben? (Oh nee, stom, die dagbesteding is wegbezuinigd!) En wat te denken van de regiotaxi? en het OV? Dat is ook allemaal aanbesteed, staan daar wel regels in over winterbanden? Daar hoor ik niemand over.
Als ik in de wettekst personenvervoer zoek kom ik bij artikel 32 lid 2 punt h dit tegen: "het waarborgen van een verantwoorde mate van veiligheid". "Oké," denk ik dan, "dus met sneeuw winterbanden, met regen ruitenwissers en in het donker de lampen aan." Nou ben ik natuurlijk geen jurist, en zitten hier vast meer haken en ogen aan dan ik kan bedenken.
Moeten we dan maar net als onze oosterburen winterbanden verplicht stellen?
Maar dan zul je zien dat de 10 komende winters echte kwakkel winters zijn, waarbij geen vlokje sneeuw langer op de grond blijft liggen dan 10 seconden.
Dan zullen ze zeggen dat het een crisismaatregel was om de monteurs aan het werk te houden.
Bovendien schijnt het helemaal niet goed te zijn voor het milieu, die winterbanden, als er geen sneeuw ligt.
Pffft, ik weet het niet meer hoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten