Als je met deze vraag een MEE binnenloopt zeggen ze gewoon: "Nee, dat mag niet." en voor je het weet sta je weer buiten, niks wijzer. Ik dacht dat MEE met je MEE moest denken zodat je MEE kunt doen.
Ze hebben natuurlijk wel gelijk want: nee, huiswerkbegeleiding mag je niet inkopen met het PGB.
Dit staat ook in de PGB vergoedingenlijst.
Maar daar staat nog meer, op blz. 2 onderaan onder het kopje begeleiding:
In de beleidsregels Indicatiestelling AWBZ en de meer leesbare versie CIZ Indicatiewijzer AWBZ staat dat u een begeleider kunt inzetten in de volgende situaties:
- Bij het onderhouden van sociale contacten
- Bij het plannen van dagelijkse activiteiten
- Bij het regelen van uw financiën
- Bij het voortbewegen in en buiten uw huis
- Als er sprake is van probleemgedrag
- Als er problemen zijn bij het denken, concentreren en/of waarnemen
- Als er problemen zijn met oriëntatie in tijd, plaats en persoon.
Huiswerk is een dagelijkse activiteit en als je hulp nodig hebt bij het scheiden van hoofd- en bijzaken, organiseren, structureren en plannen van het huiswerk kun je dus het PGB gebruiken.
Raar maar waar.
Want kinderen met autisme hebben over het algemeen geen hulp nodig voor de vakinhoudelijke kennis, maar ze hebben wel hulp nodig bij het plannen.
Bureau Jeugdzorg mag een klasse 1 indicatie voor begeleiding groep afgeven voor deze begeleiding bij het plannen van het huiswerk.
Niet dat dit over het algemeen genoeg is.
Op dit moment krijg je daar 2.378 euro per jaar voor.
Gedeeld door 10 maanden (juli en augustus hoef je meestal niet te betalen) zit je op 237,80 euro per maand. Het ligt een beetje aan de instelling, maar als je toch voor kwaliteit gaat zul je al gauw minstens 300 euro per maand kwijt zijn.
Dus moet je proberen om ook een indicatie te krijgen op andere punten.
B.v. de dagelijkse verzorging, welke kleren moeten er aan. Kan je kind alleen een boodschap doen? (Ook als de winkel net een nieuwe indeling heeft?) Kan je kind zelf bedenken wat het in zijn vrije tijd doet? En is de reguliere vrijetijdsbesteding geschikt voor je kind, of 'verzuipt' hij daar in? Kan je kind zijn weg vinden in de stad, of alleen de vaste route naar school?
Wees een beetje creatief in de aanvraag voor de indicatie, zodat je meer krijgt dan alleen die ene klasse begeleiding groep.
Want met een PGB heb je bestedingsvrijheid, je kunt dus schuiven met je indicatie, zolang je maar begeleiding inkoopt die staat in de PGB vergoedingenlijst.
Voor meer tips over het aanvragen van een PGB lees ook een PGB (opnieuw) aanvragen
Dag Marion,
BeantwoordenVerwijderenIk vraag al jaren PGB's aan voor kinderen die naar de brugklas gaan. Door de warme zorg van thuis en op school heeft men het vaak heel lang zonder extra hulp kunnen redden.
Als de middelbare school er aan gaat komen moet er huiswerk gemaakt gaan worden. Dat besef is voor ouders vaak een moment om te zeggen: maar dat gaat ons zelf niet meer lukken.
Het gaat hier om een overbelasting in de thuissituatie, het organiseren van dagelijks terugkerende routines, plannen en organiseren, enz.
Door bij de aanvraag een begeleidende brief te schrijven waarin de nadruk niet ligt op school en op huiswerk, maar op bovengenoemde zaken heb ik tot nu toe 100% succes kunnen boekn. En terecht!
Lidy, fijn dat het jou altijd lukt.
BeantwoordenVerwijderenHet is alleen zo oneerlijk dat je zo op je woorden moet letten wat je wel en wat je niet zegt. Want zeg je "huiswerkbegeleiding"` dan mag het niet, en zeg je "begeleiding bij het plannen", dan mag het wel. En zelfs MEE helpt je daar niet in...
Dus aan iedereen, zegt het voort: "Het mag wel!"
Ik word altijd erg moe van die 'experts'... Gelukkig had ik inderdaad gehoord dat om huiswerkbegeleiding te krijgen je dat anders moet formuleren.
BeantwoordenVerwijderenRare wereld...
Hallo Marion,
BeantwoordenVerwijderenIk ben blij over dit onderwerp ieta te vinden. Wij hebben sinds kort een PGB voor onze zoon( PANDAS, ADHD). De structuur en begeleiding bij zijn dagelijkse activiteiten hebbe wij altijd zelf kunnen geven maar sinds de brugklas zijn er grote problemen.
Wij willen ook graag begeleiding voor hem die hem leert organiseren, structureren enz. van oa zijn schoolwerk. Doordat het op school is misgegaan vorig jaar heeft hij eigenlijk nog meer problemen gekregen.
Het geval is nu dat ons geadvisserd is begeiding voor zijn schoolwerk gescheiden te houden van de thuissituatie, want die is al lastig genoeg.
De juiste begeleiding die hij nodig heeft kunnen we nu alleen vinden bij een huiswerkinstituut, geleid door een klinisch psycholoog, in onze buurt.
Hij voldoet aan al onze zorgvragen, alleen heet het huiswerkinstituut, maar vakinhoudelijk heeft onze zoon geen hulp nodig.
Ons probleem is nu, hoe vetantwoorden we dit straks bij het zorgkantoor zonder problemen te krijgen?
Dag Jet,
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je mijn blog hebt gevonden.
Het verantwoorden hoeft op zich niet zo lastig te zijn. Meestal moet je gewoon een formuliertje in vullen.
Misschien kun je in plaats van huiswerkinstituut een afkorting gebruiken of de eigen naam van de klinisch psycholoog? Vraag ook of op de rekening begeleiding mag staan ipv huiswerkbegeleiding, als je dan een intensieve controle krijgt en ze willen alles gekopieerd zien heb je dat in orde.
Wat het zorgkantoor tegenwoordig ook regelmatig doet is er één zorgverlener uitpikken en dan willen ze graag een uitleg van je wat die zorgverlener doet. Wij vragen dan de begeleider een mooi briefje te schrijven, doen een eigen schrijven erbij en het was goed.
Hier kun je een voorbeeld vinden.
Ook is deze brief misschien handig.
Tegenwoordig kun je ook digitaal verantwoorden. Ik heb van iemand gehoord dat er dan vaker vragen komen omdat ze dan meteen kunnen zien of bv btw-nummmers wel kloppen. Beter dus gewoon verantwoorden met het aloude papieren formulier.
Hoi fijne site waar ik al div dingen heb opgestoken...maar ik zoek voor mijn zoon mike 14 jaar
BeantwoordenVerwijderenBegeleiding bij de dagelijkse dingen, plannen, concentreren, organiseren ect
ik heb hier pgb voor gekregen..
mijn vraag is kunnen jullie mij helpen met goede bureaus / begeleiding in Ridderkerk of dicht in de buurt van 2983be...?
Ik kom er zelf niet uit en via het internet ook niet er wordt van alles aangeboden :-(
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen?
Mvg petra
U kunt mij mailen op petra_rij@hotmail.com
Dag Petra,
VerwijderenDank voor je compliment.
Het is inderdaad vaak lastig om de goede bureaus er tussenuit te zoeken. En aangezien ik in een heel andere hoek van Nederland woon kan ik je geen ervaringen vertellen.
Ik weet niet of je contact hebt met andere ouders van, om ervaringen uit te wisselen, ook over zorgaanbieders.
Anders zou je eens kunnen informeren bij een AIC (Autisme Info Centrum) bij jou in de buurt, de locaties kun je vinden via deze site:http://autisme.nl/agenda/zuid-holland/autisme-info-centra-zuid-holland.aspx
Vaak zit een AIC bij MEE in het gebouw, daar hebben ze vaak ook veel informatie. Via http://www.mee.nl/meelocator kun je een MEE vinden bij jou in de buurt. Je zou ook kunnen informeren bij een CJG (Centrum Jeugd & Gezin) in jouw gemeente.
Uiteindelijk is het het beste om een aantal bureau's uit te kiezen waarvan je denkt dat ze bij je zoon en zijn hulpvraag passen (op basis van ervaringen van anderen en de info op hun website) en deze aan te schrijven. Meestal zullen ze een afspraak willen maken om de zorgvraag duidelijk te krijgen. Afhankelijk van hun antwoorden zou ik er een stuk of 3 uitnodigen voor een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. In zo'n gesprek merk je vaak wel of er een 'klik' is, of het ze echt om je kind gaat, of dat ze alleen maar omzet willen draaien. (Misschien een beetje kort door de bocht, maar wij zijn al eens bijna in zee gegaan met een bureau dat eigenlijk alleen maar keek naar de grote van het PGB, en daar de zorg op wou aanpassen, terwijl we ook nog andere zorgverleners daarvan wilden betalen, wat dan niet meer zou kunnen).
Ik wens je veel succes met je zoektocht.
Beste allemaal,
BeantwoordenVerwijderenAls je kind bijvoorbeeld Asperger heeft, dan heb je wellicht kans op dubbele kinderbijslag. Aanvragen via het CIZ. Wel even een gedoe met het aanleveren van alle bewijsstukken. Dit geld kun je evt. ook inzetten voor studiebegeleiding.