Ik was dus op het internet aan het zoeken en kwam de werkinstructie Indicatiestelling voor de Jeugd-GGZ tegen.
Via deze link (pdf 650kb) kun je de werkinstructie downloaden.
Op blz 28 staan de vijf gebieden waarop je van tenminste één gebied een matige tot zware beperking moet hebben om voor de functie begeleiding in aanmerking te komen.
- Sociale Redzaamheid
- Bewegen en verplaatsen
- Probleemgedrag
- Psychisch functioneren
- Geheugen- en oriëntatie stoornissen
Bijvoorbeeld bij de Sociale Redzaamheid zou onze jongste rustig een gesprek moeten kunnen voeren, niet aan één stuk doorpraten en niet van de hak op de tak springen. En dan ook nog tegelijk tekenen.
Bij bewegen en verplaatsen zouden er geen beperkingen aanwezig moeten zijn bij een psychiatrische grondslag.
Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Je kunt ook denken aan bv verkeersveiligheid of de route naar huis niet meer weten als er aan de weg wordt gewerkt.
Bij probleemgedrag moet je ook goed bedenken wat je allemaal al doet om dat te voorkomen, en wat er zou gebeuren als je dat niet meer doet.
Psychisch functioneren en Geheugen- en oriëntatie stoornissen spreken denk ik wel voor zich.
Op blz 25 vind je een schema voor gebruikelijke zorg. Inmiddels zou de jongste zelf zijn boterham moeten smeren, maar dan komt hij nooit op tijd op school, dus dat doen wij voor hem. Denk ook aan bijvoorbeeld tanden poetsen of haren wassen, dit is gebruikelijke zorg, maar als je kind dit echt heel erg vindt, dan overstijgt het wel de gebruikelijk zorg. Lees ook blz 24 onder 6.2 gebruikelijke en bovengebruikelijke zorg.
Ook het kopje sport en vrije tijd op blz. 75 geeft mogelijkheden.
Begeleiding bij vrijetijdsbesteding/sport is geen AWBZ. Echter, zodra er sprake is van (dreigend) isolement omdat het kind vanuit zijn gestelde diagnose niet mee kan doen met reguliere activiteiten, is begeleiding vanuit de AWBZ wel mogelijk.
En over het jezelf inhuren met een PGB op blz. 75/76.
BJZ mag een PGB niet weigeren als de ouders overbelast zijn en toch zichzelf inhuren als zorgverlener. De ouders hebben het PGB dan verkeerd gebruikt, BJZ moet een inhoudelijke afweging maken.
Dan heb je ook nog de Indicatiewijzer van het CIZ die je hier kunt downloaden.
Een nog veel dikker boekwerk voor het geval je nog meer wilt lezen.
Hoofdstuk 4 gaat helemaal over gebruikelijke zorg en daar staat ook dit te lezen (blz 56):
Bij een gezin met meer dan één kind met beperkingen en een AWBZ-zorgvraag, waarbij de andere kinderen op basis van hun beperkingen ook AWBZ-zorg nodig hebben, bedraagt de totale bovengebruikelijke zorg per gezin maximaal gemiddeld een uur per etmaal op weekbasis.
Dat is dan weer een voordeel, dat je niet per kind één uur extra zorg hoeft te geven. Zou dit soms de indicatie voor de jongste makkelijker maken?
Ik kan in ieder geval weer vooruit met de verduidelijking van de zorgvraag van onze jongste. Hopelijk is het ook voor degenen die dit lezen zo een stukje duidelijker.
Dag Marion,
BeantwoordenVerwijderenWeer een boel zinvolle informatie. Ik wil nog een kleine aanvulling geven bij oriëntatie problemen. Je kunt de problemen die jij noemt bij het bewegen ook hieronder laten vallen. Als je plotseling de weg niet meer weet kun je je niet orienteren op de plaats. Zo kun je dit toch kwijt in je aanvraag.
groet
Lidy
Je hebt helemaal gelijk Lidy. Ik zet dat soort dingen er ook altijd dubbel in. Ik heb altijd het gevoel dat ik alles wel 4x aan het opschrijven ben. Bv. wat is het probleem voor je kind? Omgaan met zijn broer loopt niet lekker. Voor ons als ouders is dat dus ook een probleem want je bent altijd scheidsrechter aan het spelen. En dan bij de hulp die je nodig hebt voor je kind en voor jezelf als ouder komt dat ook weer terug. Soms denk ik wel dat ik in een kringetje aan het rond schrijven ben, maar dat is hoe ze het hebben willen.
BeantwoordenVerwijderen