Het was een boeiende dag met veel sprekers. Zowel ervaringsdeskundigen als experts kwamen aan het woord en we hebben een klein stukje van de film 'van Pi-man tot student' gezien. Ook was er een informatiemarkt.
Boordevol informatie (zowel mijn tas als mijn hoofd) kwam ik weer thuis.
Alle presentaties staan straks op deze site van de NVA.
Wat heb ik zoal gehoord?
Iedereen heeft recht op studeren! Ook als je een functiebeperking hebt.
Er zijn allerlei mogelijkheden om het studeren voor je aan te passen, maar dan moet je wel jezelf melden. Het liefst natuurlijk voor je met de studie begint. Doe je dit niet, dan gebeurt er niets. Ze kunnen het onderwijs alleen voor je aanpassen als bekend is welke beperking je hebt en wat eventuele oplossingen zijn. De studentendecaan speelt hierin een belangrijke rol. Deze is verbonden aan de hogeschool of universiteit, niet aan de opleiding.
Wat kan er zoal mis gaan met de studie?
- De inhoud: Je had misschien een ander beroepsbeeld; competenties die toch niet bij je passen; wat er van je verwacht wordt.
- De werkvorm/studieactiviteit: Samenwerken (1 op 1, of groep); een andere werkhouding.
- De omvang: De hoeveelheid die je moet doen in een korte tijd.
- De planning: Wat moet je morgen, volgende week/maand af hebben?
- De toetsing: Hier kregen we een mooi plaatje te zien, met een olifant, goudvis, aap, poes, zeehond, eend. Zegt de docent:"Voor een eerlijke selectie krijgen jullie allemaal dezelfde test: Klim in die boom!"
- Een jaar extra studiefinanciering, zodat je iets minder tijdsdruk hebt.
- Extra overleg met je studiebegeleider (die ook verstand van ASS heeft).
- Sommige scholen hebben een maatjes project, of anders kun je dat vanuit het PGB doen.
- Soms is er een aangepaste introductieweek.
- Er kunnen speciale studiegroepen zijn..
- Op de website van handicap+studie vind je een heleboel tips.
- Handicap+studie heeft een speciale reader autisme en studeren gemaakt die je kunt bestellen voor 5 euro of als pdf kunt downloaden. Ook hier staan veel tips in!
Je bent natuurlijk wel de ervaringsdeskundige van je kind, maar scholen zien je soms toch alleen als ouder. Bovendien is het niet goed voor het sociale leven van de student als pa en ma zich overal mee bemoeien.
Het zou goed zijn als bv de begeleider van het VO het een en ander op kan schrijven voor de studentendecaan over welke aanpassingen er zoal gemaakt zijn.
Al ruim voor je aan de opleiding begint moet je regelmatig op het blackboard (soort intern internet) kijken. Als je dat de laatste week doet, ben je te laat. Je moet niet denken: "Het vak Alg. heb ik niet.", want dat is het algemene gedeelte voor alle studenten.
Ze gaan er vanuit dat je alles weet, waar de lokalen zijn, waar je de boeken kunt kopen (soms alleen in die ene winkel waar school een afspraak mee heeft).
Pas op als de docent zegt: 'Pluk maar van internet.", want voor je het weet heb je plagiaat gepleegd.
Ook veel tips voor de studiebegeleider gehoord en voor het bezoeken van open dagen. Maak gebruik van meeloopdagen. Maar daar kom ik later nog een keer op terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten