Als we nu een dagje uitgaan, gaat alles in goed overleg. Beide jongens (en wij ook) moeten er zin in hebben, niet alleen in de eindbestemming, maar ook de reis er naar toe en weer terug. We kijken op internet wat er zoal te doen is, vaak is er ook een plattegrond. En dan prikken we een datum.
Een dag van te voren zorgen we dat er kleren e.d. klaarliggen die ze graag aanhebben en bij de weersvoorspelling passen. 's Morgens zetten we nog even een productielijn op om samen de broodjes te smeren. En dan is het zover.
Het is toch altijd afwachten hoe zo'n dag verloopt. De afstanden zijn soms veel groter dan dat het op de plattegrond lijkt. Dan zijn ze soms al moe voordat ze bij een attractie (in het geval van een pretpark) zijn. Maar dan ben je er nog niet, wachtten in de rij is een crime, helemaal als iedereen graag hutje-mutje gaat staan in plaats van elkaar wat ruimte te geven. Tegen de tijd dat je aan de beurt bent zijn ze soms zo overprikkeld dat ze (op dat moment) niet meer in de attractie hoeven...
Gelukkig zijn er steeds meer parken, musea en dierentuinen die ook mensen met autisme (en hun begeleiders) een leuk dagje uit willen bezorgen. Dat doen ze op verschillende manieren. Bij het ene park krijgt de persoon met autisme en/of de begeleider korting, bij andere mag je de attracties in via de achteruitgang.
Maar vaak is het nog een heel gepuzzel om er achter te komen wat welk park doet voor mensen met autisme (en welke niet). Website zijn niet altijd overzichtelijk en voor je het weet heb je al een heel 'dagje uit' besteed achter de computer om alle informatie te verzamelen.
Dat kan ook makkelijker.
Ik kreeg van de week een mailtje (net zoals vele anderen, blijkt via een Google-zoekopdracht,) van Uitmetkorting.nl met deze inhoud:
Ik mail u namens de website Uitmetkorting.nl, waarop wij onze bezoekers
een inschatting willen geven welk dagje uit de beste prijs/kwaliteit
verhouding heeft. Desondanks ontbrak op onze website (en helaas ook op
enorm veel andere websites) informatie over een dagje uit voor mensen
waarvoor dat minder vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld voor mensen met
autisme.
Daardoor hebben wij een rondgang gemaakt langs de grootste Nederlandse dagjes uit om te polsen of en hoe er om wordt gegaan met de Autipas. Dit heeft geresulteerd in het meest actuele en meest volledige overzicht van Autipas geschikte dagjes uit: http://www.uitmetkorting.nl/
PS: DippieDoe Best, DippieDoe Cuijk en NEMO Amsterdam accepteren de Autipas nu ook n.a.v. ons belletje
Dus ik heb maar eens rondgekeken op hun site en het ziet er compleet en overzichtelijk uit.
Ook heel handig: Als je helemaal door scrolt naar het einde van de pagina zie je daar nog een aantal tips staan. Bovendien reageren ze netjes op mijn mail terug. Dus wil ik deze site wel promoten via mijn blog.
Nu alleen hopen dat het overzicht compleet blijft en dat ze het eventueel uit willen breiden naar andere parken in onze buurlanden en/of Europa.